De belangrijkste webdesign trends voor 2024

BACK TO ALL INSIGHTS

we alvast een kijkje nemen naar 5 digitale trends voor 2024. Sommige trends zullen bekend voorkomen omdat deze ook al een topic waren in 2023, maar deze willen we toch meenemen omdat we daar nog meer ontwikkelingen in verwachten.

AI Integraties

We worden er nu al mee doodgegooid, integraties van Ai in bestaande programma’s en tools. Ai kan op meerdere manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld:

  • Personalisatie: door bijvoorbeeld aanbevolen producten of content te tonen die relevant zijn voor de gebruiker.
  • Automatisering: Ai kan gebruikt worden voor het automatiseren van taken, bijvoorbeeld klantenservice en product aanbevelingen.
  • Toegankelijkheid: Ai kan ook gebruikt worden om producten toegankelijker te maken.
  • Content generatie: veel tools bieden al opties om Ai je content voor je te laten schrijven. Dit kan heel handig zijn maar controleer altijd goed en maak het ‘eigen’ is ons advies.

Accessibility

Inclusieve digitale producten zijn belangrijk, maar bestaande producten worden niet vanzelf toegankelijk gemaakt. De praktijk leert dat organisaties pas de focus op digitale toegankelijkheid gaan leggen als ze hiertoe verplicht zijn. Doodzonde, zeker als je bedenkt dat we in Nederland ruim 4 miljoen mensen met een beperking hebben. Let op: de wetgeving gaat binnenkort echter veranderen, waardoor ook (kleinere) bedrijven onder de verplichting gaan vallen. Deze wetgeving is vanaf Juli 2025 van kracht.

Motion design

Microinteracties 

Dit zijn kleine maar belangrijke animaties op bijvoorbeeld websites of user interfaces. Bijvoorbeeld de animatie die je ziet als je op een knop drukt op je telefoon. Deze animaties geven de gebruiker feedback op hun acties, ze kunnen helpen om de status van een taak beter te begrijpen en ze maken je website leuker en blijven gebruikers ook langer op je website.

Paralax effecten

Op steeds meer websites word je ondergedompeld in gelikte parallax scroll effecten. Deze worden steeds geavanceerder. De pagina’s hoeven niet persé naar beneden te scrollen maar er kan ook de diepte in worden gegaan of reageren op bewegingen van je muis. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit wordt vooral gebruikt voor de presentatie van nieuwe producten om nieuwe klanten te werven en aandacht te trekken. Als het je doel is om snel een bepaald product te vinden zou dit niet de juiste methode zijn.

Duurzaamheid & Pagespeed

Designers en developers kunnen een steeds grotere rol spelen in het promoten van duurzaamheid door digitale producten te ontwerpen en te bouwen die energiezuinig zijn. Bijvoorbeeld door het gebruiken van dark mode, het beperken van het aantal video’s of animaties en door efficiënte algoritmes te gebruiken. Dit heeft ook als voordeel dat het een positief effect heeft op je pagespeed.

Pagespeed

Het traag laden van pagina’s of applicaties zijn factoren die veel irritaties opwekken bij gebruikers. In dat soort situaties willen de gebruikers het liefst zo snel mogelijk weer weg van je website of app. Mensen zijn tegenwoordig steeds meer gewend aan het snel verwerken van de informatie en als je website dan niet meewerkt zou je nog wel eens potentiële klanten kunnen mislopen.

3D Design & Minimalisme

De verwachting is dat deze trends aan populariteit gaan winnen in 2024. 3D Design kan worden gebruikt om visueel aantrekkelijke User Interfaces te maken. Minimalisme is al een tijd populair en dat is niet zo gek aangezien het idee erachter is dat je alleen focust op de essentiële elementen in het design waardoor je automatisch minder afgeleid wordt en je product over het algemeen automatisch beter presteert.